از فروشگاه تخصصی آهن رویال و استعلام قیمت لحظه ای آهن و کلیه مقاطه فولادی بازدید فرمایید.

بازدید از فروشگاه
دانشنامه ورق

ورق فولادی چیست؟

Rate this post

مقدمه

یکی از محصولات فولادی پرکاربرد در صنایع مختلف، ورق‌های فولادی هستند که در انواع مختلفی برای مصارف متنوع تولید می‌شوند. هر نوع ورق فولادی به دلیل ویژگی‌ها و مشخصات خاص خود، در زمینه‌های خاصی به کار می‌رود. در این مقاله، ما قصد داریم تا بررسی کنیم که ورق فولادی چیست، انواع آن چه هستند، و کاربردهای آنها چیستند.

ورق فولادی چیست؟

ورق فولادی چیست؟

ورق فولادی در واقع یک قطعه فلزی است که سطح آن نسبت به سایر محصولات ساخته شده از آهن، فولاد، و سایر فلزات، صیقلی تر و صاف‌تر است. در واقع، صافی و صیقلی بودن سطح آن از مهمترین ویژگی‌ها و شاخصه‌های ورق‌های فولادی به شمار می‌آید.

مهم است که بدانید استانداردهای تولید ورق فولادی بر اساس استانداردهای تعیین شده در سه کشور، یعنی آلمان، آمریکا، و روسیه، ایجاد می‌شود. استاندارد DIN آلمان به عنوان رایج‌ترین استاندارد برای تولید ورق فولادی در بازار ایران شناخته می‌شود و به همین دلیل استانداردهای ASTM آمریکا و استاندارد گوست روسیه در کشور ما به ندرت به کار می‌روند.

روش های ساخت ورق فولادی

در فرآیند خرید ورق فولادی، یکی از نکاتی که توصیه می‌شود به آن توجه ویژه‌تری داشته باشید، روش تولید آن می‌باشد. به طور کلی، ورق‌های فولادی با استفاده از فرآیند نورد تولید می‌شوند که خود به دو دسته نورد گرم و نورد سرد تقسیم می‌شود. در ادامه با هر یک از این روش‌ها و مزایایی که هر یک برای ورق‌های فولادی تولید شده دارند، آشنا خواهیم شد:

تولید انواع ورق‌ فولادی نورد سرد

ورق‌هایی که از طریق فرآیند نورد سرد تولید می‌شوند، کیفیت بالاتری را نسبت به ورق‌های دیگر دارند. این ورق‌ها از سطحی بسیار صاف و براق برخوردارند. بنابراین، در مصارفی که ظاهر محصول تولیدی اهمیت دارد، استفاده از ورق فولادی تولید شده از طریق نورد سرد بسیار پیشنهاد می‌شود.

تولید انواع ورق‌ فولادی نورد گرم

در روش نورد گرم، ورق‌ها با استفاده از فرآیند نورد در دماهای بالای ۱۰۰۰ درجه تولید می‌شوند. به همین دلیل نتیجه انجام فرآیند نورد گرم به دلیل دمای بالا بسیار آسان‌تر از نورد سرد به دست می‌آید. اما از طرف دیگر، این دما و تغییر شکل ساختاری فولاد باعث می‌شود تا ناهمواری‌هایی بر روی سطح این ورق‌ها به وجود بیاید. بنابراین، کیفیت ورق‌های فولادی نورد گرم به اندازه ورق‌های نورد سرد بالا نبوده و سطح ظاهری آنها به همان اندازه صاف و براق نیست.

انواع ورق فولادی

ورق‌های فولادی در انواع مختلفی و از فلزهای متنوعی ساخته می‌شوند، که این مسئله به این دسته از محصولات تنوع و گوناگونی زیادی بخشیده است. در ادامه با تعدادی از پرکاربردترین و معروفترین انواع ورق‌های فولادی آشنا خواهیم شد:

 ورق سیاه

ورق سیاه

ورق سیاه یکی از معروف‌ترین و پرکاربردترین نوع‌های ورق فولادی است. همیشه به ذهن افراد مطلع این محصول می‌آید که از طریق فرآیند نورد گرم تولید می‌شود. نامگذاری این محصول به دلیل داشتن سطحی مات و تیره ناشی از حرارت بالای تولیدی آن است. کاربردهای اصلی این نوع ورق فولادی عبارتند از: استفاده در صنایع کشتی‌سازی، ساخت بدنه و استحکامات داخل خودروها، تولید انواع لوله و پروفیل، تولید تانکرها و غیره.

ورق روغنی

ورق روغنی

ورق روغنی از طریق فرآیند نورد سرد تولید می‌شود و نتیجه آن دارای سطحی بسیار براق و صیقلی است. کاربرد اصلی ورق روغنی در صنایع و مصارفی است که شکل ظاهری محصول در آن اهمیت دارد. باید توجه داشت که ورق‌های روغنی بدون استفاده از حرارت تولید می‌شوند و به همین دلیل، ماده اولیه آن فولادی شکل‌پذیر و مقاوم در برابر شکنندگی است. کاربردهای برجسته این نوع ورق شامل ساخت و تولید لوازم خانگی، تولید لوله‌ها و اتصالات، ساخت بخش‌هایی از بدنه خودروها و تولید ورق‌های گالوانیزه می‌شود.

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه یکی از پرمصرف‌ترین و معروف‌ترین انواع ورق فولادی است. همان‌طور که قبلاً اشاره شد، این نوع ورق از ورق‌های روغنی به عنوان ماده پایه تولید می‌شود. مزیت بزرگ این نوع ورق در ویژگی ضدزنگ بودن و همچنین قیمت مقرون به‌صرفه آن است. ویژگی دیگری که ورق گالوانیزه را برتری می‌دهد، قابلیت ترمیم ورق در صورت آسیب دیدگی و زنگ‌زدگی لایه رویی است. کاربردهای رایج این نوع ورق فولادی شامل تولید تانکرهای آب، ساخت کابینت‌های آشپزخانه، ساخت سقف‌های سوله، تولید راویزهای ساختمانی، صنعت خودروسازی، تولید لوله‌های انتقال آب و غیره می‌شود.

ورق‌های رنگی مانند ورق گالوانیزه از ورق گالوانیزه به عنوان پایه تولید می‌شوند. تفاوت اصلی این دو نوع ورق در اعمال فرآیندهای رنگی بر روی ورق‌های گالوانیزه است. به این صورت که برای تولید ورق‌های رنگی، همان‌طور که از نام آن پیداست، ورق‌های گالوانیزه رنگ می‌شوند. با توجه به این نکات، ورق‌های تولیدی دارای ظاهر زیبا و ویژگی‌های ضدرطوبت و ضدزنگ بودن هستند. کاربردهای این نوع ورق فولادی شامل نماهای داخلی و خارجی ساختمان‌ها، تولید بخشی از اجزای اتومبیل‌ها، ساخت لوازم خانگی و آشپزخانه و غیره می‌شود.

📌مقاله مرتبط

برای آشنایی بیشتر با موضوع، پیشنهاد می شود این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید: ورق رنگی چه مشخصه و کاربردهایی دارد

ورق رنگی

ورق های رنگی مانند ورق گالوانیزه از پایه ی ورق روغنی ساخته می شوند، با این تفاوت که ورق‌های رنگی از اعمال فرآیندهایی بر روی ورق گالوانیزه تولید می‌شوند. به این صورت که برای تولید ورق رنگی، همان طور که از نام این محصول به نظر می رسد، ورق‌های گالوانیزه را رنگ می‌کنند.

با توجه به این نکات، در نتیجه، ورق های تولید شده هم از ظاهر زیبایی برخوردارند و هم  خاصیت ضد رطوبت و ضد زنگ بودن را به خوبی دارند. برخی از کاربردهای این نوع ورق فولادی عبارت اند از: نماهای داخلی و خارجی ساختمان‌ها، تولید بخشی از اجزای اتومبیل‌ها، ساخت لوازم خانگی و لوازم آشپزخانه و …. .

ورق قلع‌اندود

ورق قلع‌اندود

ورق قلع اندود، که به طور عامیانه “حلب” نیز نامیده می‌شود، از معروف‌ترین و پراستفاده‌ترین انواع ورق‌های فولادی در میان مردم عادی است. همان‌طور که می‌دانید، ورق قلع‌اندود کاربردهای زیادی در ساخت ظروف و قوطی‌هایی نظیر قوطی‌های کنسرو دارد.

پایه‌ی تولید ورق قلع‌اندود ورق روغنی است، به این صورت که برای ساخت این ورق‌ها، لایه‌ای از قلع بر روی ورق روغنی پوشانده می‌شود تا ویژگی‌های ضدزنگ‌زدگی و ضدخوردگی را به آن افزوده کند.

تفاوت بزرگ ورق قلع‌اندود با ورق گالوانیزه در این است که قلع از نظر مقاومت در برابر خوردگی برتر است و به راحتی می‌تواند در محیط‌های اسیدی نیز باقی بماند.

بعضی از کاربردهای رایج ورق قلع‌اندود که شاید با بسیاری از آن‌ها آشنا باشید، عبارتند از: ساخت ظروف مواد غذایی مانند روغن و کنسرو و غیره، تولید ظروف برای برخی نوشیدنی‌ها مثل نوشابه و نرگس، ساخت پوسته‌های مناسب برای فیلتر روغن، تولید برخی قطعات خودرو، استفاده در ساخت محافظ‌های الکترونیکی و غیره.

نتیجه گیری

 در این مقاله ما تلاش کردیم تا به طور مختصر و مفیدی درباره ورق‌های فولادی توضیح دهیم، کاربردهای آنها چیست و انواع مختلف آنها را معرفی کنیم. برای خرید و اطلاع از قیمت ورق فولادی و انواع مختلف آن، می‌توانید به وب‌سایت آهن رویال مراجعه کنید و یا هم اکنون با کارشناسان و متخصصان ما تماس بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا