از فروشگاه تخصصی آهن رویال و استعلام قیمت لحظه ای آهن و کلیه مقاطه فولادی بازدید فرمایید.

بازدید از فروشگاه
دانشنامه میلگرد

جدول اشتال میلگرد

Rate this post

مقدمه

جدول اشتال میلگرد یکی از ابزارهایی است که به محاسبه ی وزن میلگرد و تهیه میلگرد مورد نظر در فرآیند ساخت و ساز کمک فراوانی می‌کند. این جدول تقریباً مانند یک دفترچه راهنما برای تمامی مهندسان و فعالان در حوزه ساخت و ساز است و به آنها کمک می‌کند تا بهترین میلگرد را بر اساس نوع پروژه مورد نیاز خریداری کنند. در واقع جدول اشتال میلگرد به عنوان یک استاندارد برای تعیین وزن میلگردها عمل می‌کند، که در ادامه با جزئیات آن را بررسی خواهیم کرد و با نحوه محاسبه وزن  میلگرد با استفاده از آن، همچنین علائم اختصاری و نکات مرتبط آشنا خواهیم شد.

جدول اشتال میلگرد چیست؟

برای اینکه بهتر با جدول اشتال میلگرد آشنا شویم، جالب است که بدانید کلمه “اشتال” به معنای “استیل” در زبان آلمانی است و جدول اشتال میلگرد (STAHLBAU Table) توسط خانم مارتا اشتایدر بورگر (Martha Schneider-Bürger)، به عنوان اولین مهندس خانم فعال در مرکز اطلاعات فولاد آلمان، جمع‌آوری و تنظیم شده است. در سال 1938، یعنی بیش از 85 سال پیش، مارتا اشتایدر کتاب‌هایی در حوزه ساختمان‌های مستحکم، سازه‌های فولادی و بتنی تهیه کرد که معروف‌ترین و پرکاربردترین مبحث در آنها همین جدول اشتال میلگرد است. این جدول بر اساس استانداردهای دین آلمان (استاندارد DIN آلمان) در رابطه با پروفیل‌های کاربردی در صنعت ساخت و ساز نوشته شده است.

همیشه از میلگرد به عنوان یکی از مصالح پرکاربرد در ساخت هر نوع سازه‌ای، به خصوص سازه‌های بتنی، یاد می‌شود. همان‌طور که در مقاله “چرا برای مسلح کردن بتن به میلگرد حرارتی نیاز داریم؟” خواندیم، بتن در برابر فشارهای افقی و کششی بسیار آسیب‌پذیر است. در حالی که میلگرد و استفاده از آن می‌تواند بتن را در برابر نیروهای افقی و حتی عمودی مقاوم سازد، اصولاً برای مقاوم‌سازی هر چه بیشتر سازه‌های بتنی، از میلگردهای حرارتی استفاده می‌شود.

البته نباید از میزان اهمیت کیفیت میلگرد چشم‌پوشی کرد. منطقی است که کیفیت مصالح استفاده شده در سازه روی استحکام آن تأثیر مستقیم دارد و باید بدانیم وزن میلگرد می‌تواند به همان اندازه در کیفیت نهایی و استحکام خود این نوع از مصالح ساختمانی تأثیرگذار باشد.

حال استفاده از جدول اشتال میلگرد اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. همیشه تأکید شده است که برای رسیدن به نتیجه‌ی مطلوب و استحکام هر چه بیشتر بنا، با کمک استانداردهای ذکرشده در جدول اشتال، وزن میلگرد و سازه را محاسبه کرده و بهترین محصول مناسب با کاربری و … مصرف خود را خریداری کنید.

در ادامه با نحوه‌ی استفاده‌ی این جدول، علائم اختصاری و انواع آن آشنا خواهیم شد.

📌مقاله مرتبط

برای آشنایی بیشتر با موضوع، پیشنهاد می شود این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید: عملیات فورجینگ میلگرد

کاربرد جدول اشتال میلگرد

کاربرد اصلی جدول اشتال همان طور که پیشتر اشاره کردیم، محاسبه و یافتن وزن میلگرد است. در این جدول، وزن هر متر از میلگردها با قطرهای متفاوت ذکر شده است که با به دست آوردن و داشتن آرماتور مورد نظر، می‌توانید وزن آن را پیدا کنید.

البته شایان ذکر است که این اعداد و وزن‌های نوشته شده در این جدول بر اساس استاندارد دین (استاندارد DIN آلمان) می‌باشد و ممکن است وزن میلگردهای ساخته شده در کارخانه‌های مختلف تفاوت داشته باشد. در این صورت، توصیه می‌شود برای رسیدن به نتیجه‌ی دقیق‌تر، با رجوع کردن به جدول وزنی خود کارخانه‌ی مورد نظر، عدد ارائه شده توسط آنها را با جدول اشتال میلگرد مقایسه کنید.

پارامترها و علائم اختصاری جدول اشتال میلگرد

قبل از اینکه خود جدول و انواع آن را بررسی کنیم، بهتر است تا با علائم اختصاری و پارامترهای آن آشنا شویم.

شاخص‌های استفاده شده در این جدول شامل: وزن واحد طول (کیلوگرم بر متر)، قطر (میلی‌متر)، سطح روکش (سانتی‌متر مربع بر متر) و گشتاور مقاوم (سانتی‌متر مکعب) است که در جدول زیر می‌توانید حروف اختصاری هر کدام از آنها را مشاهده کنید.

جدول-اشتال

جدول اشتال میلگرد

d G وزن هر متر (kg/m) وزن شاخه 12 متری (kg)
8 0.395 4.74
10 0.617 7.404
12 0.888 10.656
13 1.04 12.48
14 1.21 14.52
15 1.39 16.68
16 1.58 18.96
18 2 24
19 2.23 26.76
20 2.47 29.64
22 2.98 35.76
25 3.85 46.2
28 4.83 57.96
32 6.31 75.72
36 7.99 95.88

نحوه ی محاسبه وزن میلگرد از طریق جدول اشتال

محاسبه وزن میلگرد ساده

ابتدا باید به این مورد اشاره کنیم که در دسته‌بندی میلگردها، به آنهایی که روی سطحشان آج ندارند، میلگرد ساده گفته می‌شود. اما قابل ذکر است که به این دلیل که تنها تفاوت آنها در داشتن یا نداشتن آج است، برایشان از یک جدول اشتال میلگرد یکسان استفاده می‌کنند.

برای محاسبه وزن انواع میلگرد با کمک جدول اشتال میلگرد باید به این‌صورت عمل کرد که ابتدا سطح مقطع آن را در طولش ضرب کنیم تا حجم آن میلگرد مورد نظر را به دست آوریم.

بعد از به دست آوردن حجم میلگرد که قطعا برحسب سانتی‌متر مکعب است، چگالی فولاد را در واحد سطح آن ضرب می‌کنیم.

باید به این نکته اشاره کنیم که چگالی فولاد کربنیِ بدون آلیاژ به علت اینکه میزان بالایی آهن در آن استفاده شده است، با چگالی خود آهن برابر در نظر گرفته می‌شود، در این صورت باید توجه داشت که وزن هر شاخه میلگرد مستقیماً تحت تأثیر اندازه و طول آن است.

با توجه به توضیحات بالا می‌توانیم به این نتیجه برسیم که فرمول محاسبه‌ی وزن میلگرد به شرح زیر است:

وزن میلگرد = ۱۰۰۰ / (شعاع * شعاع * ۳.۱۴ * ارتفاع * ۷.۸)

در فرمول ذکر شده، واحد اندازه‌گیری شعاع و طول میلگرد برحسب میلی‌متر است و عدد ۸.۷ چگالی فولاد را نشان می‌دهد.

همان طور که اشاره شد، محاسبه وزن میلگرد اهمیت بسیار زیادی دارد، زیرا تولید میلگردهایی با وزن غیراستاندارد و کم، بسیار رایج است و این میلگردها نمی‌توانند در فرآیند‌های ساخت و سازهای صنعتی و ساختمانی، استحکام بنا را تضمین کنند. در نتیجه عدم محاسبه‌ی وزن میلگرد با کمک جدول اشتال میلگرد و کم‌توجهی به این مهم می‌تواند خسارات فراوان مالی و جان را در پیش داشته باشد.

محاسبه وزن میلگرد آجدار

پیش‌تر نیز اشاره کردیم که با وجود تفاوت دسته‌بندی میلگردهای آجدار  و ساده، به دلیل تفاوت ظاهری آنها، در محاسبه وزن آنها با کمک جدول اشتال، از یک فرمول یکسان استفاده می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا