از فروشگاه تخصصی آهن رویال و استعلام قیمت لحظه ای آهن و کلیه مقاطه فولادی بازدید فرمایید.

بازدید از فروشگاه
دانشنامه تیر آهن

انواع تیرآهن I (آی)

Rate this post

مقدمه

تیر آهن I به دلیل برخورداری از ظاهری کاملا مشابه حرف آی انگلیسی (I)، به این نام معروف شده است. انواع تیرآهن I، با مقطعی دارای باله های باریک و جان پهن که در برابر فشارهای وارده در محور مقاوم هستند، تولید و کاربری بسیار رایجی در صنعت ساخت و ساز ندارند. 

انواع تیرآهن  I که با کد EN 10079: 2007 [1] و به عنوان تیرآهن بال باریک شناخته می شود، طبق روش نورد گرم  تولید می‌شوند.

بدون شک پاسخ به این سوال که این که انواع تیرآهن I چگونه به وجود آمدند و چه کسی آنها را اختراع کرد آسان نیست. از همین جهت قصد داریم تا به جهت تسهیل آشنایی شما در خرید تیرآهن I در این مقاله به بررسی این محصولات از تاریخچه گرفته تا انواع آنها، مزایا و معایب و …. بپردازیم. پس با آهن رویال تا انتهای این مقاله همراه باشید.

تاریخچه ی تیرآهن I

تاریخچه-ی-تیرآهن-I

تاریخ اختراع و کاربرد تیرآهن  I به چند قرن پیش و حوزه راه آهن  برای توسعه خطوط راه آهن و قطار برمی گردد. در آن زمان خط آهن را از ترکیب عناصری مانند چوب با یک تیر فلزی می ساختند که این ریل فلزی عموما از طریق عملیات نورد تولید می شد.

در سال 1789 تیرآهن آی با عناصر چدنی مشخص، شامل دو لبه و یک تیغه عمودی توسط مهندس انگلیسی ویلیام جسوپ جایگزین عناصر قدیمی شد. از دلایل اصلی و فنی این جایگزینی می توان به بهره وری پایین پروسه تولید، همراه با استحکام کششی پایین مواد و مصالح قدیمی اشاره کرد.

با شروع استفاده از این مقاطع جدید، روند ساخت راه آهن سرعت گرفت و با به کارگیری مقاطع فولادی، استحکام و دوام ریل تولید شده نیز افزایش یافت.

تقریبا همزمان با به کارگیری تیرآهن آی در ساخت ریل های راه آهن ، از انواع آن  در زمینه های کشتی سازی و عمرانی نیز استفاده شد تا اینکه از اواسط قرن نوزدهم، با توسعه فرآیند تولید تیرآهن به روش نورد گرم، مقاطع تیرآهن I در ساخت ساختمان های مسکونی و صنعتی در روشی نوین در اوایل سال 1800 توسط جیم وات معرفی شد و به طور کامل جایگزین هر دو مقاطع مستطیل یا دایره ای چوبی و مقاطع چدنی تی شکل سنتی شد.

📌مقاله مرتبط

برای آشنایی بیشتر با موضوع، پیشنهاد می شود این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید: مقایسه تیرآهن اصفهان و اهواز ـــ تفاوت در چیست؟

انواع تیرآهن I (آی)

انواع-تیرآهن-I-(آی)

تیرآهن I (آی) امروزه به عنوان یکی از محبوب ترین مصالح ساختمانی به حساب می آید. در ادامه می خواهیم با تیرآهن I (آی) و ویژگی‎های هر کدام آشنا شویم.  

به طور کلی این نوع از تیرآهن، دارای سه نوع،  یا بهتر است بگوییم طبق سه استاندارد متفاوت تولید می شود که به شرح زیر اند:

این گونه از مقاطع فولادی پرکاربرد در ساخت و سازهای ساختمانی، دارای ضخامت بال‌های ثابت و یکسان است. تیرآهن I با نام دیگرِ تیرآهن معمولی نیز شناخته می شود.

 تیرآهن IPE را می توان یکی از پر مصرف ترین و مهمترین انواع تیرآهن آی دانست که عمدتا در کشورهای اروپایی و ایران تولید و عرضه می‌شود. ویژگی بارز تیرآهن IPE این است که با فاصله گرفتن از جان تیرآهن، ضخامت بال آن کاهش پیدا می کند.

یکی دیگر از انواع این تیرآهن، INP است. باید به این نکته اشاره کرد که این نوع بر طبق استانداردهای روسیه و چین ساخته می شود.

دسته‌ی دیگری از تیرآهن‌های  I،  IPB  نام دارد که با نام تیرآهن هاش یا H نیز به وفور از آن یاد می‌شود. این گروه از تیرآهن‌های ساختمانی، طول بال عریض‌تری از دو دسته دارد و در نتیجه همین موضوع باعث می شود تا شکلی شبیه  به حرف H  انگلیسی داشته باشد.

تیرآهن IPB  نیز در نوع خود به دو دسته سبک وزن و سنگین وزن تقسیم بندی می‌شود. که با حک شدن حروف انگلیسی  v به نشانه ی سنگین وزن بودن تیرآهن و حرف L  نشان دهنده وزن سبک آن است.

مزایای انواع تیرآهن I (آی)

مزایای استفاده از این نوع از آهن آلات که منجر به کاربرد فراوان انواع تیرآهن آی شده است، به شرح زیر است:

  1. به علت استحکام و مقاومت بالای این دسته از تیرآهن‌های ساختمانی، می توان از آن‌ها در ساخت سازه‌های مرتفع استفاده کرد.
  2. از طرفی یکپارچگی ساختاری در این نوع سبب شده تا این تیرآهن‌ها از ایمنی خوبی برخوردار باشند.
  3. در برابر آسیب جوندگان و حشرات مضری مانند موریانه بسیار مقاوم اند.
  4. فضای کمتری نسبت به بتن و دیگر مصالح ساختمانی اشغال می‌کند.
  5. 5.      تیرآهن‌های آی قابلیت جوشکاری دارند و می‌توان چندین قطعه از آن‌ها را به راحتی از طریق جوش دادن آنها را به یکدیگر متصل کرد.
  6. فرایند تولید تیرآهن آی، این اجازه را می‌دهد که تیرآهن در سایزهای مختلف و متناسب با نیاز کارفرما تولید شود. در نتیجه می توان این مقاطع را در سایز و وزن مورد نیاز سفارش داد.
  7. نصب و اجرای تیرآهن آی بسیار ساده‌تر از دیگر مصالح ساختمانی است.
  8. سازه‌ های ساخته شده با این محصولات توسعه پذیر هستند.
  9. قیمت تیرآهن آی بسیار مناسب‌تر و مقرون به صرفه تر از دیگر انواع مصالح ساختمانی است.

معایب تیرآهن ساختمانی I (آی)

مانند تمامی محصولات، با وجود مزایایی که برای تیرآهن‌های I به ارمغان می آورد، بدون تردید این نوع از مصالح ساختمانی معایبی نیز دارند که به شرح زیر اند:

  1. اولین و بزرگترین ایراد وارده بر این تیرآهن‌، عملکرد ضعیفش در برابر دمای بالا است. این مورد باعث می‌شود تا در صورت آتش سوزی، زمانی که دمای ساختمان به ۵۰۰ درجه سانتی گراد یا بالاتر برسد، استحکام ساختمان کاهش یافته و در نتیجه‌ اسکلت ساختمان توازن خود را از دست بدهد و امکان ریزش سازه بسیار افزایش یابد.
  2. خوردگی و فرسودگی در این نوع از مصالح بسیار شایع است.
  3. با توجه به حساسیت آن به دما و همین طور قابلیت زنگ زدگی با سرعت بالا، عموما در شرایط جوی نامناسب، این تیرآهن‌ها دچار زنگ زدگی می‌شوند .
  4. قابل ذکر است که تیرآهن‌های آی می توانند از طریق جوشکاری، پرچ و پیچ به یکدیگر متصل می‌شوند. اگر این  اتصالات به دقت و درستی صورت نگیرند، نقاط اتصال به راحتی به نقطه‌ی ضعف قطعه تبدیل می‌شوند.

کاربردهای مهم تیرآهن I (آی)

کاربردهای-مهم-تیرآهن-I-(آی)

همانطور که پیشتر نیز اشاره کرده ایم، مهمترین و پرکاربردترین مورد استفاده ی تیرآهن I در حوزه ساختمان سازی است. عموما این تیرآهن‌ها به دلیل استقامت بالا، در ساخت قاب اصلی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.

علاوه بر این، دیگر کاربردهای این محصولات، در ساخت خرپاهای تکیه گاهی و همچنین برای ساخت ستون‌های ساختمانی می باشد.

قابلیت بالای تیرآهن I در تحمل بار باعث می شود تا در پروژه‌های عظیم از این تیرآهن‌های ساختمانی استفاده شود. 

پارامترهای تاثیرگذار در قیمت تیرآهن I (آی)

پارامترهای متعددی می تواند به صورت مستقیم در قیمت انواع تیرآهن آی موثر باشد که در ادامه به این موارد می پردازیم:

  • سایز و وزن تیرآهن آی در قیمت آن تاثیر سرنوشت سازی بازی می کند .

هر چه سایز و در نتیجه وزن محصول بیشتر باشد، بالتبع قیمت آن نیز بیشتر است.

  • فاکتور مهم دیگر نوع تیرآهن است.  همان طور که گفتیم تیرآهن معمولی یا تیرآهن آی از انواع مختلفی برخوردار است که هر کدام با توجه به خصوصیات و ویژگی های خاص خود، قیمت متفاوتی نیز دارند.
  • علاوه بر آن مواردی چون قیمت جهانی فولاد و قیمت دلار نیز در تعیین قیمت تیرآهن آی تاثیر به سزایی دارند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا